Placki ziemniaczane z zielonym groszkiem, rukolą i porem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kto nie lubi placków ziemniaczanych, no kto??? Ja nie znam ani jednej osoby, która kręciłaby nosem na cieplutkie, pachnące i chrupiące placuszki.Urozmaicać można je w dowolny sposób - dzisiaj przedstawiam Wam wersję z zielonymi dodatkami - groszkiem, rukolą i porem.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 1,5 kg ziemniaków,
    2 duże garście rukoli,
    1 szklanka zielonego groszku,
    jasna część dużego pora,
    3 ząbki czosnku,
    2 jajka,
    2 łyżki mąki,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane z zielonym groszkiem, rukolą i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki ziemniaczane z zielonym groszkiem, rukolą i porem 1. Ziemniaki i czosnek obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Osączyć z nadmiaru płynu - na drobnym sicie lub bawełnianej ściereczce.
  • placki ziemniaczane z zielonym groszkiem, rukolą i porem 2. Por, rukolę i groszek opłukać. Por pokroić w drobną kostkę, rukolę posiekać. Razem z groszkiem dodać do ziemniaków.
  • placki ziemniaczane z zielonym groszkiem, rukolą i porem 3. Wbić jajka, dodać mąkę oraz przyprawy - dokładnie wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej nakładać dużą łyżką ciasto - smażyć placki na rumiano z obu stron.

Porady

Na placki ziemniaczane wybierajmy mączne ziemniaki czyli takie, które zawierają dużo skrobi np. Ibis, Bryza

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować