Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i serem kozim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku przez około godzinę. Ziemniaki i cebulkę ucieramy po czym dodajemy masło, jajko, świeżo zmielony czarny pieprz oraz poszatkowane zioła. Wszystko mieszamy i odstawiamy na dziesięć minut. Sok z ziemniaków odlewamy. Na patelni prażymy orzeszki pinii. Upieczone buraki kroimy na plasterki. Dwanaście foremek na babeczki nacieramy olejem z pestek winogron i wkładamy po łyżce masy z ziemniaków i pozostałych składników. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut po czym wyciągamy z piekarnika, solimy oraz układamy kolejno plasterek buraka, kawałek łososia i sera koziego. Wierzch posypujemy uprażonymi orzeszkami pinii i szczypiorkiem. Babeczki łososiowe wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy w 150 stopniach jeszcze przez pięć minut.
Komentarze