Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i serem kozim

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zdrowe, pyszne i proste więc zabrałam się do roboty. Dzieci były zachwycone dlatego zachęcam do wykorzystania tego przepisu .

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniaki – 300 g
    Buraki – trzy średnie sztuki
    Jajko – 1 sztuka
    Cebula szalotka – 1 sztuka
    Masło – 40 g
    Ser kozi – 80 g
    Wędzony łosoś – 100 g
    Olej z pestek winogron
    Świeżo zmielony czarny pieprz
    Sól morska
    Pęczek natki pietruszki
    Gałązki świeżego tymianku
    Listki świeżej kolendry
    Orzeszki pinii – mała garść
    Szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i serem kozim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku przez około godzinę. Ziemniaki i cebulkę ucieramy po czym dodajemy masło, jajko, świeżo zmielony czarny pieprz oraz poszatkowane zioła. Wszystko mieszamy i odstawiamy na dziesięć minut. Sok z ziemniaków odlewamy. Na patelni prażymy orzeszki pinii. Upieczone buraki kroimy na plasterki. Dwanaście foremek na babeczki nacieramy olejem z pestek winogron i wkładamy po łyżce masy z ziemniaków i pozostałych składników. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut po czym wyciągamy z piekarnika, solimy oraz układamy kolejno plasterek buraka, kawałek łososia i sera koziego. Wierzch posypujemy uprażonymi orzeszkami pinii i szczypiorkiem. Babeczki łososiowe wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy w 150 stopniach jeszcze przez pięć minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Sery Ziemniaki Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować