Placki ziemniaczane z twarożkiem

0 (0 ocen)

Są lżejsze, niż placek po węgiersku i mi osobiście bardziej smakują ;)

Składniki:

  • na placki:
    - 6 dużych ziemniaków,
    - duża łyżka mąki,
    - jajko,
    - pół łyżeczki soli,
    - olej do smażenia

    na twarożek:
    -kostka białego sera półtłustego,
    -kubeczek śmietany 12%,
    -3 ząbki czosnku,
    -sól,
    -pieprz

Placki ziemniaczane z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach (wtedy będą bardziej chrupiące, niż jak zetrzemy je na drobnych oczkach), odlewamy wodę. Dodajemy mąkę, sól, pieprz. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i kładziemy po 2 łyżki masy ziemniaczanej. Smażymy do złocistego koloru. Przekładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Ser gnieciemy widelcem, dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy po łyżce twarożku na placki. Smacznego! :)

Porady

Najlepiej podawać od razu po usmażeniu ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy