Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym

4.49 (178 ocen)

  • 60 min

Tradycyjne placki ziemniaczane, które jadamy bardzo często postanowiłam uatrakcyjnić podając je ze szpinakiem.

  • 60 min

Składniki:

  • Placki:
    1,5 kg ziemniaków
    1 mała cebula
    3 ząbki czosnku
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    olej
    sól, pieprz

    Sos:
    3/4 szk. gęstej śmietany tortowej 36 % lub 30%
    20 dag mrożonego szpinaku
    1/2 szk kwaśnej śmietany 18 %
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz. gałka muszkatułowa
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:
    Rozmroź szpinak i dokładnie odsącz na sitku. W rondlu zagotuj śmietanę tortową, zmniejsz ogień i podgrzewaj, nie mieszając około 5 minut, aż zgęstnieje.
    Dodaj szpinak, gotuj 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
    Ostudź , połącz z kwaśną śmietaną, przypraw do smaku solą, pieprzem roztartym czosnkiem i odrobiną gałki.
  • 2. Zetrzyj ziemniaki i cebulę na tarce, przełóż na sitko i dobrze odsącz. Dodaj zmiażdżony czosnek , jajka i mąkę przypraw solą, pieprzem. Rozgrzej olej i smaż placki. Podawaj polane sosem szpinakowym.

Porady

Placki ziemniaczane możemy polać sosem szpinakowym podanym za równo na ciepło jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować