Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos:
Rozmroź szpinak i dokładnie odsącz na sitku. W rondlu zagotuj śmietanę tortową, zmniejsz ogień i podgrzewaj, nie mieszając około 5 minut, aż zgęstnieje.
Dodaj szpinak, gotuj 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Ostudź , połącz z kwaśną śmietaną, przypraw do smaku solą, pieprzem roztartym czosnkiem i odrobiną gałki.
2.Zetrzyj ziemniaki i cebulę na tarce, przełóż na sitko i dobrze odsącz. Dodaj zmiażdżony czosnek , jajka i mąkę przypraw solą, pieprzem. Rozgrzej olej i smaż placki. Podawaj polane sosem szpinakowym.
Porady
Placki ziemniaczane możemy polać sosem szpinakowym podanym za równo na ciepło jak i na zimno.
Komentarze