PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM ŚMIETANOWO KURKOWYM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bezmięsnie też może być pysznie, szczególnie w sezonie ziemniaczano - grzybowym ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 jajka
    3 łyżki mąki
    sól,pieprz
    dodatkowo:
    30 dag kurek
    1,5 szklanki śmietany 30 %
    3/4 szklanki bulionu warzywnego
    pół szklanki natki pietruszki
    sól,pieprz do smaku

Placki ziemniaczane z sosem śmietanowo kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę, sól,pieprz, smażymy placki na całą patelnię. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.
    *Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażymy.Osączamy
    *Na patelnię wlewamy bulion, w którym wcześniej obgotowaliśmy kurki ok 10 minut.( jeśli używamy grzybów mrożonych, już nie obgotowujemy, nie postępujemy tak również z pieczarkami) Dokładamy grzyby, wlewamy śmietanę, Dusimy do zredukowania sosu, aż zacznie gęstnieć. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
    *Placki podajemy z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy