Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

placki ziemniaczane często podajęw ten sposób

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 jajka
    pieprz
    olej do smażenia

    1/2 kg pieczarek
    1l bulionu
    1 czerwona papryka
    3 cebule
    4-5 ogórków konserwowych
    1 duża marchewka
    2 łyżki gęstej śmietany
    pieprz

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać ziemniaki i najdrobniejszej tarce ich zetrzeć. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Wymieszać z roztrzepanymi jajkami. Smażyć na złoty kolor.
  • 2. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju dodać pieczarki pokrojone w paski, marchewkę utartą na grubych oczkach. Gdy pieczarki będą miękkie zalać bulionem dodać paprykę i ogórki pokrojone w kosteczkę. Gotować na wolnym ogniu. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie podprawić gęstą śmietaną.Doprawić pieprzem.

Porady

do masy ziemniaczanej można dodać 2 łyżki mąki pszennej aby ją zagęścić aby masa ziemniaczana nie ciemniała można dodać do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy