Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrać ziemniaki i najdrobniejszej tarce ich zetrzeć. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Wymieszać z roztrzepanymi jajkami. Smażyć na złoty kolor.
2.Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju dodać pieczarki pokrojone w paski, marchewkę utartą na grubych oczkach. Gdy pieczarki będą miękkie zalać bulionem dodać paprykę i ogórki pokrojone w kosteczkę. Gotować na wolnym ogniu. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie podprawić gęstą śmietaną.Doprawić pieprzem.
Porady
do masy ziemniaczanej można dodać 2 łyżki mąki pszennej aby ją zagęścić
aby masa ziemniaczana nie ciemniała można dodać do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu
Komentarze