Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Sos
0,5 kg pieczarek pokroić w plasterki i zalać wodą. Gdy pieczarki zaczną się gotować odlać wodę i ponownie zalać wodą. Dodać 2 ziela angielskie i liść laurowy. Pokroić marchewki w kostkę, na patelni rozgrzanej z olejem przysmażyć kiełbasę i0,5 cebuli pokrojoną w kostkę po czym wszystko dodać do sosu. Gdy warzywa będą miękkie doda wegetę i pieprz do smaku, a całość zaprawić mąką rozrobioną w odrobinie wody.
2. Masa na placki
W dużej misce zetrzeć na tarce 0,5 kg ziemniaków, 0,5 cebuli, wbić jajko, odrobinę soli i pieprzu do smaku i 2-3 szklanki mąki ( w zależności od tego czy ciasto jest już gęste) i wymieszać.
3. Na rozgrzaną z olejem patelnie uformować łyżką placki. Gdy zarumienią się przekręcić na drugą stronę. Po usmażeniu polać sosem i posypać startym na tarce serem żółtym. Do smaku polać ketchupem i udekorować sałatą.
Komentarze