Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepyszna przekąska na upalne dni.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g pieczarek, 2 średnie marchewki, 0,5 laski kiełbasy cienkiej, cebula,olej, 2 ziela angielskie, liść
    laurowy, pieprz, wegeta, mąka, jajko, 0,5 kg ziemniaków, sól, ser żółty( w kawałku), ketchup

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos

    0,5 kg pieczarek pokroić w plasterki i zalać wodą. Gdy pieczarki zaczną się gotować odlać wodę i ponownie zalać wodą. Dodać 2 ziela angielskie i liść laurowy. Pokroić marchewki w kostkę, na patelni rozgrzanej z olejem przysmażyć kiełbasę i0,5 cebuli pokrojoną w kostkę po czym wszystko dodać do sosu. Gdy warzywa będą miękkie doda wegetę i pieprz do smaku, a całość zaprawić mąką rozrobioną w odrobinie wody.
  • 2. Masa na placki

    W dużej misce zetrzeć na tarce 0,5 kg ziemniaków, 0,5 cebuli, wbić jajko, odrobinę soli i pieprzu do smaku i 2-3 szklanki mąki ( w zależności od tego czy ciasto jest już gęste) i wymieszać.
  • 3. Na rozgrzaną z olejem patelnie uformować łyżką placki. Gdy zarumienią się przekręcić na drugą stronę. Po usmażeniu polać sosem i posypać startym na tarce serem żółtym. Do smaku polać ketchupem i udekorować sałatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy