Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-serowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna opcja na piątkowy obiad dla osób, które lubią dobrze i konkretnie zjeść :)

  • 30 min

Składniki:

  • PLACKI:
    0,5 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 jajko
    sól
    mąka


    SOS:
    1 serek topiony gouda
    250 g pieczarek
    kilka suszonych pomidorów w oleju
    śmietanka 18 % lub 30 %
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PLACKI:
    Ziemniaki ścieramy na tarce, odstawiamy na 15 minut. Dodajemy jajko i startą cebulę. Mieszamy i dodajemy mąkę (ok. 2 łyżek, aby masa zgęstniała). Doprawiamy solą do smaku. Placki smażymy na oleju na złocisty kolor.


    SOS:
    Pokrojone w talarki pieczarki podsmażamy na masełku, dodajemy posiekany serek topiony, gdy się rozpuści dodajemy śmietankę. Wrzucamy kilka posiekanych suszonych pomidorków. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy