Placki ziemniaczane z sosem jogurtowo-cebulowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Dla wielbicieli placków ziemniaczanych z pyzsznym ,prosty sosem

  • 35 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    3 jajka
    2 łyżki mąki
    Sól, pieprz
    1 duże op. Jogurtu typu bałkańskiego
    1 cebula
    1 pęczek szczypiorku

Placki ziemniaczane z sosem jogurtowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zlać płyn, aby masa była gęsta ,dodać jajka wcześnie roztrzepane, mąkę ,doprawić solą i pieprzem.
    Na rozgrzaną patelnię wlać olej i na środek patelni kilka łyżek masy ziemniaczanej ,zrobić placek i chwilę smażyć do zrumienienia.
    Przygotować sos: Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę , szczypior również pokroić drobniutko. Do jogurtu dodać cebulę i szczypior, wymieszać , doprawić solą i pieprzem.
    Podawać placki polane sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy