Placki ziemniaczane z sosem farmerskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1)masa na placki: ziemniaki zetrzec na grubych oczkach,zetrzec rowniez 1 cebule,dodac do masy,wymieszac,dodac surowe jajko,make,sol,pieprz.wymieszac na gesta mase.
2) wykladac mase na rozgrzany olej(ok 2 czubate lyzki na 1 placek,wygladzic lyzka) smazyc na malym ogniu,by placki sie nie przypalily.przyrumienic mocno z obydwoch stron,nastepnie wstawic do piekarnika na 15-20min,170C,by dopiekly sie w srodku.
3) sos: podsmazyc cebule pokrojona w kostke razem z przecisnietym zabkiem czosnku.kiedy cebula zacznie sie szklic,dodac boczek i przesmazyc az sie zezloci.dodac pieczarki,pokrojone w talarki,papryke pokrojona w paski oraz przecier.smazyc ok 1min.dodac ok 50-100ml wody.doprawic sola,pieprzem i papryka slodka.ewentualnie cukrem jezeli przecier jest wyjatkowo kwasny.prozyc az sos sie zredukuje-ok 5 max 10min. podawac razem z placakim,ewentualnie posypac serem czy podac z kwasna smietana. smacznego!:)
Komentarze