Placki ziemniaczane z serem żółtym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane. Proste i smaczne danie, które wszyscy znają.
Chyba każdy ma swój ulubiony przepis. Tym razem postanowiłam
trochę je urozmaicić. Dodałam do masy ziemniaczanej ser żółty.
Wyszło bardzo smacznie. Spróbujecie?
Bardzo lubię placki z sosem śmietanowym. Przyprawiam śmietanę solą
i pieprzem, czasem dodaję trochę jogurtu.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. ziemniaków (waga po obraniu)
    1 cebula
    250 g. sera żółtego (użyłam sera Gouda)
    2 jajka
    1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
    1 pełna łyżka mąki pszennej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane z serem żółtym 1. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce, lub zmielić w maszynce, albo robocie.
    Cebulę obrać i zetrzeć razem z ziemniakami.
    Zostawić na kilka minut, żeby oddzieliła się woda.
    Powstałą wodę delikatnie odlać do szklanki i odstawić.

    Do utartych ziemniaków dodać jajka mąkę, utarty na małych oczkach
    ser żółty, oraz sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać.
  • Placki ziemniaczane z serem żółtym 2. Ze szklanki delikatnie odlać wodę, tak żeby została sama skrobia, która
    nam się oddzieliła i osiadła na dnie. Powstałą skrobię dodać do masy ziemniaczanej.
    Ponownie wymieszać.

    Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżką placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Placki smażymy na niewielkim gazie, żeby się nie przypaliły.

    Usmażone placki odsączyć na ręczniki papierowym.

Porady

Jeśli placki się rozpadają, to można dodać trochę więcej mąki. Wszystko zależy od ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować