Smakowite placuszki z gotowanych ziemniaków z dodatkiem świeżej rukoli i żółtego sera. Świetne na bezmięsny, szybki obiad lub ciepłą kolację. Doskonale smakują z sosem pomidorowym lub czosnkowym :)
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
5-6 ziemniaków
3-4 łyżki mąki pszennej
garść świeżej rukoli
1 jajko
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Placki ziemniaczane z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Zimne ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać mąkę, posiekaną rukolę, sól i pieprz. Wyrobić na gładką masę ( w razie potrzeby dodać mąki). Z masy formować okrągłe placuszki, panierować w bułce tartej z obu stron. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać np. z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego!
Komentarze