Placki ziemniaczane z pokrzywą

0 (0 ocen)

Złociste, chrupiące placuszki ziemniaczane to danie na które zawsze znajdą się chętni. Jeśli wzbogacimy je o pokrzywę nie tylko zyskamy na ich wyglądzie, smaku, ale też na wartości odżywczej. POLECAM!

Składniki:

  • Składniki na około 6 porcji:
    • 1 kg obranych ziemniaków,
    • 1 duża czerwona cebula,
    • 2 duże jajka,
    • 1 łyżka mąki pszennej,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 4 garście młodych pokrzyw (1,5 litrowa miska, nietłoczonych listków),
    • sól do smaku,
    • pieprz do smaku,
    • olej do smażenia,
    Dodatkowo:
    • szczypiorek do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • odsączanie ziemniaków 1. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte umieszczamy na chwilę na gęstym sicie, by pozbyć się nadmiaru płynu.
    Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • łączenie składników 2. Pokrzywę przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Gotową drobno siekamy.
    Tak przygotowane składniki: ziemniaki, cebulę, pokrzywę oraz jajka, mąkę i przyprawy umieszczamy w misce.
  • gotowe ciasto 3. Całość mieszamy do połączenia składników.
  • wykładanie porcji ciasta 4. Na patelni rozgrzewany olej. Gdy tłuszcz już jest gotowy, za pomocą łyżki wykładamy na niego porcje ciasta formując zgrabne placuszki.
  • smażenie z drugiej strony 5. Placki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
    Usmażone umieszczamy na papierowym ręczniku, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe podajemy oprószone świeżym szczypiorkiem.

Porady

Aby pokrzywa była bardziej widoczna, można dodać grubo posiekane listki lub w całości, bez rozdrobnienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pokrzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować