Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki opłukać, oczyścić i pokroić w plastry.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Razem z pieczarkami usmażyć na rozgrzanym tłuszczu doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Po usmażeniu ostudzić i odcedzić z nadmiaru płynu.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać.
Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć.
Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Odcisnąć.
Do ziemniaków dodać pieczarki, ser, pietruszkę, mąkę oraz jajka.
Doprawić do smaku solą i dokładnie razem wymieszać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Łyżką nakładać porcje masy na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu.
Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.
Komentarze