Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

takie placki w bogatszej wersji są bardzo smaczne

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
    30 dag pieczarek
    1 cebula
    15 dag żółtego sera
    1/2 pęczka natki pietruszki
    5 łyżek mąki pszennej
    2 jajka
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki opłukać, oczyścić i pokroić w plastry.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
    Razem z pieczarkami usmażyć na rozgrzanym tłuszczu doprawiając do smaku solą i pieprzem.
    Po usmażeniu ostudzić i odcedzić z nadmiaru płynu.
    Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać.
    Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć.
    Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Odcisnąć.
    Do ziemniaków dodać pieczarki, ser, pietruszkę, mąkę oraz jajka.
    Doprawić do smaku solą i dokładnie razem wymieszać.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz.
    Łyżką nakładać porcje masy na rozgrzany tłuszcz.
    Smażyć na złoty kolor z obu stron.
    Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu.
    Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować