Placki ziemniaczane z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tanio i smacznie - zmodyfikowana wersja tradycyjnych placków ziemniaczanych.

  • 30 min

Składniki:

  • Placki
    5 średnich ziemniaków
    5-7 pieczarek
    cebula
    jajko
    kilka łyżek mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    jogurt naturalny
    natka pietruszki

    Surówka
    4 marchewki
    kostka sera ok. 3x3 cm
    jogurt naturalny
    odrobina majonezu
    kilka suszonych śliwek
    wyciśnięty ząbek czosnku

Placki ziemniaczane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki razem z pieczarkami i cebulą. Dodajemy jajko i mąkę, tak, aby ciasto nie było rzadkie (możemy odlać nadmiar soku, który wypuszczą ziemniaki). Do drugiej miski ścieramy marchewkę i ser, dodajemy jogurt, majonez, drobno pokrojone śliwki i czosnek, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy ciasto na patelnię, kilka porcji po 1 łyżce, lekko przygniatamy łyżką, aby spłaszczyć placki. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Polewamy jogurtem, posypujemy poszatkowaną pietruszką i podajemy z surówką.

Porady

W celu zmniejszenia ilości tłuszczu w plackach po usmażeniu przekładamy je na ręcznik papierowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy