Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na packi ziemniaczane z pieczarkami, które są smaczne i chrupiące.
Moi bliscy bardzo je uwielbiają.
Można je schrupać bez dodatków lub w towarzystwie śmietany.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
ziemniaków 1 kg,
pieczarki 200 g,
jajka 2,
cebula 1 szt,
ząbki czosnku 2 szt,
mąka pszenna 4 - 5 łyżki,
majeranek 1 łyżeczka,
sól do smaku,
świeżo mielony pieprz do smaku,
opcjonalnie ;
przyprawa w płynie do smaku,
Placki ziemniaczane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie ścieramy większą część na drobnych oczkach tarki, a mniejszą na dużych oczkach tarki. Do startych ziemniaków ścieramy na drobnych oczkach tarki obraną cebulę i czosnek, oraz obrane starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Dodajemy przyprawy, jajko i mąkę pszenną. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami.
Komentarze