Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z cebulką i szczypiorem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dziś na szybko placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Brak dosłownie czasu, z powody załatwiania spraw z nowym mieszkaniem, ale w końcu jestem mega szczęśliwa. Mam to o czym całe życie marzyłam. Jak już ogarnę wszystkie sprawy związane z mieszkaniem będzie więcej czasu i luzów.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,400 kg ziemniaków młodych,

    1 średniej wielkości cebula,

    8 sztuk grubego szczypioru,

    2 jajka,

    1 płaska łyżeczka soli,

    0,5 łyżeczki pieprzu,

    2 kopiaste łyżki mąki pszennej,

    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z cebulką i szczypiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki 1. Ziemniaki obrać, umyć i po przekrajać na dowolną wielkość osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody. Osuszone ziemniaki zetrzeć na ręcznej lub mechanicznej tarce do ziemniaków ( ja osobiście wolę na ręcznej ponieważ bardziej mi smakują placki ).
  • placki 2. Jak już mamy starte ziemniaki odlać z nich nadmiar wody, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wbić jajka, pokroić drobno szczypior, posolić i wsypać pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodać mąkę aby lepiej się związało ciasto i także wymieszać.
  • placki 3. Gdy mamy już mamy przygotowane ciasto ziemniaczane na patelnię wlać olej rozgrzać go i nakładać po około 2 łyżki ciasta ziemniaczanego, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu.
  • placki 4. Usmażone placki podałam z kwaśną śmietaną i cukrem ponieważ takie lubimy najbardziej. Można również podać z gulaszem lub kto jak lubi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować