Placki ziemniaczane z mięsnym sosem

0 (0 ocen)

Uwielbiam takie placki, są bardzo sycące i mega smaczne.

Składniki:

  • Na placki:
    ok. 1 kg ziemniaków
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    ok 5 łyżek mąki
    sól
    pieprz
    olej

    Gulasz:
    ok 70 dag piersi z kurczaka
    40 dag pieczarek
    1 cebula
    1/4 szklanki białego wytrawnego wina
    1/2 pęczka pietruszki zielonej
    200 ml śmietany 30%
    2 ząbki czosnku
    sos sojowy
    sól
    pieprz
    papryka ostra i słodka
    1 łyżka oleju

Placki ziemniaczane z mięsnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie placków 1. Placki: Ziemniaki, cebulę, czosnek obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy mąkę i jajka wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy placki na oleju na złoty kolor.
  • Podsmażanie mięsa 2. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy piersi, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy lekko się podsmaży wlać wino i chwilkę odparować.
  • Dodanie pieczarek 3. Pieczarki oczyścić, pokroić, dodać do mięsa. podsmażyć, wlać sos sojowy, przyprawić do smaku. Gdy pieczarki się podsmażą wlać śmietanę chwilkę gotować aby śmietana się zredukowała, dodać posiekaną pietruszkę zieloną i wymieszać.
  • Smacznego! 4. Placki polać mięsnym sosem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy