Placki Ziemniaczane z mięsem mielonym i sosem pieczarkowym.

4.5 (143 ocen)

  • 30 min

Z racji tego, iż moja mama jest wielką fanką placków, postanowiłam zrobić jej niespodziankę i urozmaicić ulubione danie. :)

  • 30 min

Składniki:

  • Placki:
    1 kg ziemniaków, 2 duże cebule, 5 łyżek mąki, 2 jajka, sól, pieprz olej.
    Sos pieczarkowy:
    10 pieczarek, 2 małe cebule, kubek śmietany, przyprawa uniwersalna, pieprz.
    Dodatkowo:
    0, 5 kg mięsa mielonego, garść natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym i sosem pieczarkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki:
    Zimniaki starte odciskamy, dodajemy starta cebulę, mąkę, jaja i doprawiamy przyprawą uniwersalną. Placki smażymy na rozgrzanym oleju (z obu stron), na wierzch kładziemy, wcześniej podsmażone i przyprawione, mięso mielone po czym przykrywamy je kolejną warstwą ciasta.
  • 2. Sos:
    Smażymy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy pod przykryciem ok. 5- 10 minut. Następnie wlewamy śmietanę i doprawiamy.
  • 3. Usmażone placki podajemy polane sosem pieczarkowym i posypane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować