Placki ziemniaczane z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, marchew i cebulę obrać. Umyć i zetrzeć. Marchewkę na drobne wiórki a ziemniaki i cebulę na najdrobniejszej tarce na gładką masę.
2.Startą masę dokładnie odsączyć na drobnym sicie. Zazwyczaj w masie jest dużo wody a odsączenie jest gwarancją smacznych, chrupiących placków bez nadmiaru tłuszczu.
3.Do odsączonej masy dodać jajko, mąkę i sól do smaku. Dokładnie wymieszać.
4.Na dużej patelni rozgrzać olej. Placki nakładać łyżką (u mnie ok 2 łyżki na placek). Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Placki odwracamy tylko raz i dopiero kiedy ładnie się zarumienią od spodu.
5.Po usmażeniu placki można odsączyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Komentarze