Placki ziemniaczane z marchewką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Prosty, szybki obiad. Tym razem placki przygotowałam z dodatkiem marchewki, wyszły pyszne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na 10-12 sztuk:
    8 większych ziemniaków
    2 marchewki
    1 cebula
    1 jajko
    1 pełna łyżka mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
    sól
    olej rzepakowy do smażenia

Placki ziemniaczane z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać. Umyć i zetrzeć. Marchewkę na drobne wiórki a ziemniaki i cebulę na najdrobniejszej tarce na gładką masę.
  • 2. Startą masę dokładnie odsączyć na drobnym sicie. Zazwyczaj w masie jest dużo wody a odsączenie jest gwarancją smacznych, chrupiących placków bez nadmiaru tłuszczu.
  • 3. Do odsączonej masy dodać jajko, mąkę i sól do smaku. Dokładnie wymieszać.
  • 4. Na dużej patelni rozgrzać olej. Placki nakładać łyżką (u mnie ok 2 łyżki na placek). Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Placki odwracamy tylko raz i dopiero kiedy ładnie się zarumienią od spodu.
  • 5. Po usmażeniu placki można odsączyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.

Porady

Podawać ze śmietaną, jogurtem lub maślanką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy