Placki ziemniaczane z kurczakiem w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Wbić jajko, wsypać mąkę, dodać odrobinę soli i pieprzu – wszystko dobrze wymieszać. Smażyć duże placki na rozgrzanej patelni z olejem na złotobrązowy kolor.
2.Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, delikatnie przyprawić.
3.Mięso umyć, pokroić w słupki, przyprawić i smażyć osobno na patelni, aż będzie miękkie. Dodać przygotowane pieczarki z cebulą, wymieszać. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu. Wlać do gotowego mięsa i mieszać, póki całość nie zgęstnieje.
4.Sos przygotować według przepisu na opakowaniu. Wlać do gotowego mięsa i mieszać, póki całość nie zgęstnieje.
Placki przełożyć na talerze, na każdy wyłożyć sos z mięsem, złożyć na pół, polać jeszcze sosem i ozdobić kleksem śmietany.
Porady
zamiast śmietany, do ozdoby można użyć jogurtu naturalnego – będzie mniej kalorycznie.
Komentarze