Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dziś zapraszam na złociste, delikatne i bardzo smakowite placki ziemniaczane, urozmaicone dodatkiem koperku oraz kukurydzy. Całość świetnie komponuje się z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim.

  • 30 min

Składniki:

  • - 600 g obranych ziemniaków
    - 1 duża cebula biała
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 jajka
    - 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżka śmietany 18 %
    - 1 łyżeczka koperku
    - sól i pieprz
    - olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, koperek i śmietanę. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą następnie dodajemy do pozostałych składników.
  • 2 2. Wszystkie składniki w misce dokładnie mieszamy i dodajemy do nich 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odsączoną z zalewy kukurydzę i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3 3. Porcje masy ziemniaczanej nakładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy placki z obu stron na delikatnie złoty kolor. Gotowe placuszki podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim. Życzę smacznego! :)

Porady

* po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować