Zupełnie inna wersja placków ziemniaczanych.Są pyszne, aromatyczne i chrupiące.
1 godz. 35 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Placki ziemniaczane przepis podstawowy:
0,5 kg dużych mączystych ziemniaków,
małe jajko,
mała cebula,
1-2 łyżki mąki
sól,
olej do smażenia
120 g koziego sera
100 g suszonej wędliny(schabu, karkówki) ,
natka pietruszki do posypania
Karmelizowane pomidorki:
500 g pomidorków koktajlowych,
łyżka cukru,
ząbek czosnku,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
olej
Placki ziemniaczane z kozim serem, suszona wędliną i karmelizownymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy ścieramy na tarce o drobnych oczkach, cebulę o średnich oczkach( warzywa możemy rozdrobnić w malakserze) Dodajemy jajko, i łyżkę mąki, posypujemy solą i wyrabiamy masę-powinna być dość gęsta, wilgotna, ale nie wodnista, a jeśli jest rzadka , dosypujemy resztę mąki(nie dodajemy od razu całej mąki, bo jej nadmiar sprawi, że placki będą twarde). Masę możemy odstawić na 5 minut, by smaki się przegryzły.
KArmelizowane pomidorki: pomidorki myjemy, kroimy na pół, układamy wnętrzem do góry, posypujemy cukrem. Czosnek siekamy, mieszamy z natką, posypujemy pomidorki. Skrapiamy olejem. Pieczemy 50 minut w 100 st.
Olej rozgrzewamy na niewielkie patelni, wlewamy porcję masy ziemniaczanej na grubość 1 c. Smażymy 5-7 minut na średnim ogniu(tylko z jednej strony). Delikatnie zsuwamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sposób robimy pozostałe placki i zsuwamy je na blachę. Posypujemy pokruszonym kozim serem, przykrywamy wędliną i karmelizowanymi pomidorkami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st na 10 minut. Posypujemy natką.
Komentarze