Placki ziemniaczane z koperkiem i łososiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Gorące i chrupiące placki ziemniaczane bez mąki, a za to z dodatkiem dużej ilości koperku. Placki podałam z kwaśnym jogurtem i wędzonym łososiem. Muszę przyznać, że to zestawienie to dla mnie i mojego męża "niebo w gębie".

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 8 placków:
    1 kg ziemniaków
    1/2 pęczka koperku.
    1 cebula
    1 jajko
    Sól
    Pieprz

    Ponad to:
    300 g gęstego jogurtu naturalnego
    150 g wędzonego łososia
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane z koperkiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Koperek umyć i drobno posiekać, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
    Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zlać płyn z ziemniaków do miseczki, odstawić i kiedy osadzi się krochmal dodać go do startych ziemniaków. Jeżeli ziemniaki są dobrze odciśnięte, nie musimy do placków dodawać mąki.
    (Jeżeli masz wyciskarkę wolnoobrotową użyj jej tak jak ja. Nie trzeba wtedy odciskać ziemniaków, wyciskarka zrobi to za nas)
    Do ziemniaków dodać również posiekaną cebulkę, koperek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej łyżką nakładać placki i smażyć z obu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Łososia podzielić na 8 części. Na każdy z placków nałożyć kleks jogurtu i porcję łososia, udekorować koperkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować