Placki ziemniaczane z gulaszem z łopatki i warzyw

  • wyświetlono: 121 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Placki ziemniaczane każdy zna. Kiedy smażę je u siebie w domu, każda ich ilość znika. Bo wiadomo – domowe najlepsze. Do placków serwuje ulubione dodatki – śmietana, ketchup, cukier albo, już na bogato - sos.

AnetaJ
  • 5 porcje
  • 1min
  • Średni

Składniki

Placki
1kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
Sól, pieprz
Olej

Gulasz
50dag łopatki wieprzowej
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
30dag pieczarek
1 cebula
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
2 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
Kilka ziarenek pieprzu
Mąka
Sól, pieprz
Olej

Śmietana
Ostra mielona papryka

Sposób przygotowania przepisu:

Placki ziemniaczane z gulaszem z łopatki i warzyw

  • 1. Ziemniaki i cebulę obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (można połowę ziemniaków zetrzeć na grubych oczkach, a połowę na drobnych). Ziemniaki i cebulę umieścić w sitku nad miską i odsączyć nadmiarowych soków. Cały odsączony płyn zlać do osobnej miseczki.
    Do startych ziemniaków dodać mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszać. Dodać sól i pieprz. Natomiast z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlać powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Skrobie ziemniaczaną, która pozostało dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.
    Na patelni rozgrzać mocno, większą ilość oleju. Placki smażyć po 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu.

    Mięso pokroić na kawałki, oprószyć mieloną słodką i ostrą papryką oraz mąką i podsmażyć na patelni. Gdy nabierze brązowego koloru, przełożyć mięso do garnka. Przygotowane mięso zalać około 1,5 – 2 litrami wody. Doprawić liściem laurowym, zielem angielskim oraz ziarenkami pieprzu. Gotować pod przykryciem 60-90min. Gdy mięso stanie się miękkie, do gulaszu dodać podsmażone warzywa.
    Cebule pokroić w pióra, pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę.
    Na patelni zeszklić cebulę, dodać pieczarki i paprykę. Całość chwilę smażyć. Następnie dodać do mięsa, doprawić do smaku. Całość gotować do miękkości warzyw. Na koniec gulasz zagęścić 2 łyżkami mąki rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody.

    Jednego placka kładziemy na talerzu, na nim parę łyżek gulaszu i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch dekorujemy kleksem śmietany i oprószamy mieloną papryką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkipaprykaplacki ziemniaczaneMój niedzielny obiadgulasz z łopatki

Komentarze

Podobne przepisy

Placek ziemniaczany z boczkiem i warzywami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Placek ziemniaczany z boczkiem i warzywami

Do wykonania tej potrawy zainspirowała...

Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym i opieńkami

Dodane przez: beciiaaa

Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym...

Pyszne chrupiące placki ziemniaczane...

gotowe

Dodane przez: ziutula

gulasz z łopatki z warzywami

gulasz podać z ziemniakami, kaszą...

placek mięsno ziemniaczany z warzywami

Dodane przez: rena123

Placek mięsno - ziemniaczany z warzywami

Super - placek, rodzaj zapiekanki....

placek

Dodane przez: antrea

placek z paprykowym gulaszem

Klasyczny placek ziemniaczany z...

gulasz wołowy

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Placek po węgiersku z gulaszem wołowym

Niesamowicie smaczny i pyszny obiad...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE