Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowy

4.5 (191 ocen)

idealne połączenie, smakowały bardzo

Składniki:


  • 5 dużych ziemniaków
    1 cebula
    sól
    pieprz
    1 jajko
    2 łyżki mąki
    przyprawa do ziemniaków
    GULASZ
    pół kostki margaryny
    pół kg łopatki wieprzowej
    pół cebuli
    1 łyżka mąki
    szklanka wody
    przyprawa do gulaszu
    kucharek
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PLACKI ZIEMNIACZANE: Ziemniaki obrać z mundurków, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Zetrzeć do nich także cebulę. Dodać jajko, i mąkę oraz przyprawę do ziemniaków. Posolić i popieprzyć. Wymieszać. Piec placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • 2. GULASZ: W rondlu roztopić margarynę i dodać drobno posiekaną cebulkę. Zeszklić na złoty kolor. Następnie wkroić łopatkę pokrojoną w kostkę, posolić, i smażyć podlewając cały czas odrobiną wody i smażyć do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, w połowie szklanki wody roztrzepać mąkę, zalać sos. Po zagotowaniu przyprawić przyprawą do gulaszu, solą i kucharkiem. Na talerz dać placek ziemniaczany, polać gulaszem (sos) i przykryć drugim plackiem ziemniaczanym. Podawać z surówkami. Udekorować bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować