Placki ziemniaczane z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie gulaszu:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, dajemy do rondla i zrumieniamy na 2 łyżkach oleju. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki, smażymy do zeszklenia na pozostałym oleju i dodajemy do mięsa. Oprószamy mąką, smażymy do chwili jej zeszklenia się, zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz do smaku i dusimy ok. 1 godz. 30 minut ( ja dusiłam w szybkowarze ok. 35 minut). Oczyszczoną i umytą paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do gulaszu i dusimy jeszcze ok. 15 minut ( w szybkowarze ok. 5 minut).
2.Wykonanie placków ziemniaczanych:
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy 1 łyżeczkę octu winnego (zapobiega ściemnianiu masy ziemniaczanej), jajko, mąkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej na całej powierzchni patelni i smażymy z obu stron na rumiano.Na połowę każdego placka nakładamy porcję gulaszu i przykrywamy drugą połową.
Komentarze