PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kuchnia ukraińska

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na placki ziemniaczane:

    80 dag ziemniaków
    1 jajko
    1-3 łyżki mąki (w zależności od soczystości ziemniaków)
    1 cebula (12 dag)
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka octu winnego



    Składniki na gulasz:

    ok. 75 dag wołowiny (udziec)
    1 duża papryka czerwona (ok.30 dag)
    1 cebula ( ok. 15 dag)
    3 łyżki oleju
    2- 3 łyżki mąki pszennej
    1 ząb czosnku
    1½ szklanki bulionu wołowego
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie gulaszu:

    Mięso myjemy, kroimy w kostkę, dajemy do rondla i zrumieniamy na 2 łyżkach oleju. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki, smażymy do zeszklenia na pozostałym oleju i dodajemy do mięsa. Oprószamy mąką, smażymy do chwili jej zeszklenia się, zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz do smaku i dusimy ok. 1 godz. 30 minut ( ja dusiłam w szybkowarze ok. 35 minut). Oczyszczoną i umytą paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do gulaszu i dusimy jeszcze ok. 15 minut ( w szybkowarze ok. 5 minut).
  • 2. Wykonanie placków ziemniaczanych:

    Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy 1 łyżeczkę octu winnego (zapobiega ściemnianiu masy ziemniaczanej), jajko, mąkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej na całej powierzchni patelni i smażymy z obu stron na rumiano.Na połowę każdego placka nakładamy porcję gulaszu i przykrywamy drugą połową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować