Taką niespodziankę w formie placków ziemniaczanych sprawiłam mojej córce, która uwielbi owoc granatu i zjada go w dużej ilości. Placki ziemniaczane wyszły bardzo smaczne i podczas przegryzania uwalnia się słodycz owocu.
20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Placki ziemniaczane:
0,5 kg ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
1 owoc Granata
olej do smażenia
cukier do posypania placków.
Placki ziemniaczane z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na dowolną grubość. Zostawiam na 10 minut w misce i po tym czasie odciskam ziemniaki z soku. Do startych ziemniaków dodaję jajko, 1 łyżkę mąki pszennej, sól i wyjęte pestki z owocu granatu. Wszystko razem mieszam.
2.Na patelni rozgrzewam olej, wykładam małe partie masy ziemniaczanej ,lekko rozprowadzam łyżką,aby nie były za grube. Smażę na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu odsączam placki na ręczniku papierowym.
Usmażone placki podaję z odrobiną cukru.
Komentarze