Placki ziemniaczane z filetem z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie placki ziemniaczane to bardzo pyszna propozycja na sycący jesienny i zimowy obiad. Danie jest trochę pracochłonne, ale warto je przygotować. Polecam i życzę smacznego.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na placki ziemniaczane:
    1 kg ziemniaków
    2 jajka
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    1 mała cebula
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki śmietany kwaśnej śmietany 18 %

    Na sos:
    2 filety z kurczaka
    2 ząbki czosnku
    2 duże cebule
    1 puszka pomidorów
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    przyprawa do kurczaka
    pieprz ziołowy
    zioła prowansalskie według uznania
    bazylia suszona według uznania.

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane z filetem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki: Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, starte odciskamy na gęstym sicie z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • 2. Mięso: Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w paski, nacieramy pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka i olejem, odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.
  • 3. Sos: Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, a cebulę w większą. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i chwilę przesmażamy, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, mięso i chwilę razem dusimy przyprawiając do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i bazylią.
  • 4. Smażenie placków: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • 5. Podanie: Usmażone placki podajemy z mięsnym sosem. Smacznego.

Porady

Z przepisu wychodzi 4 spore porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować