Placki ziemniaczane z filetem z kurczaka

  • wyświetlono: 106 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Takie placki ziemniaczane to bardzo pyszna propozycja na sycący jesienny i zimowy obiad. Danie jest trochę pracochłonne, ale warto je przygotować. Polecam i życzę smacznego.

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Na placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 mała cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki śmietany kwaśnej śmietany 18 %

Na sos:
2 filety z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 duże cebule
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
przyprawa do kurczaka
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie według uznania
bazylia suszona według uznania.

Dodatkowo:
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Placki ziemniaczane z filetem z kurczaka

  • 1. Placki: Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, starte odciskamy na gęstym sicie z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • 2. Mięso: Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w paski, nacieramy pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka i olejem, odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.
  • 3. Sos: Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, a cebulę w większą. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i chwilę przesmażamy, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, mięso i chwilę razem dusimy przyprawiając do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i bazylią.
  • 4. Smażenie placków: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • 5. Podanie: Usmażone placki podajemy z mięsnym sosem. Smacznego.

Porady

Z przepisu wychodzi 4 spore porcje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoKurczakwarzywafilet z kurczakaziemniakidróbplacki ziemniaczanedanie główneobiadplacki ziemniaczane z sosemmięsny sos

Komentarze

Podobne przepisy

PUSZYSTE KOTLETY Z FILETEM Z KURCZAKA, SEREM I CURRY

Dodane przez: violast11

PUSZYSTE KOTLETY Z FILETEM Z KURCZAKA, SEREM...

idealne mięciutkie i delikatnie...

image-0wu6bfo

Dodane przez: kuchcik89

Puszyste kotleciki z filetów z kurczaka

Kotleciki są puszyste i niezwykle...

Leczo z plackami ziemniaczanymi

Dodane przez: Knati

Leczo z plackami ziemniaczanymi

Świetne, sycące warzywne danie....

dynia duszona z kurczakiem w ziolach

Dodane przez: Bożena Z.

Dynia duszona z filetem kurczaka i ziemniakami...

polecam smaczne aromatyczne...

placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Dodane przez: majka190382

PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam placki ziemniaczane....

Ziemniaczane placki z kapustą

Dodane przez: JustKuchcik

Ziemniaczane placki z kapustą

Placki typu pancakes z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.