Takie placki ziemniaczane to bardzo pyszna propozycja na sycący jesienny i zimowy obiad. Danie jest trochę pracochłonne, ale warto je przygotować. Polecam i życzę smacznego.
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Na placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 mała cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki śmietany kwaśnej śmietany 18 %
Na sos:
2 filety z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 duże cebule
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
przyprawa do kurczaka
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie według uznania
bazylia suszona według uznania.
Placki ziemniaczane z filetem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placki: Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, starte odciskamy na gęstym sicie z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
2.Mięso: Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w paski, nacieramy pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka i olejem, odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.
3.Sos: Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, a cebulę w większą. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i chwilę przesmażamy, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, mięso i chwilę razem dusimy przyprawiając do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i bazylią.
4.Smażenie placków: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
5.Podanie: Usmażone placki podajemy z mięsnym sosem. Smacznego.
Komentarze