Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

I kolejny mój eksperyment mnie nie zawiódł a wręcz zaskoczył. Są na pewno zwolennicy dyni, więc zapraszam po przepis bardzo miło was zaskoczy. Placki są bardzo chrupiące i smaczne, można je jeść na słodko, słono lub z gulaszem. Miałam już dość zwykłych placków ziemniaczanych a że mam świeżą dynię na zupkę mleczną którą uwielbiamy więc kawałek ucięłam i myślę sobie dodam do placków było warto.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,

    300 g świeżej dyni,

    1 średnia cebula,

    5 czubatych łyżek mąki pszennej,

    3 jajka,

    0,5 łyżki soli,

    1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,

    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki 1. Ziemniaki obrać, umyć pokroić na mniejsze części i osuszyć na durszlaku ( aby ociekła woda ), przygotować również dynię i cebulę.
  • placki 2. Ziemniaki, dynię i cebulę zetrzeć na tarce do ziemniaków lub za pomocą maszynki ( my wolimy tarte ręcznie ).
  • placki 3. Gdy już wszystko mamy starte dodać jajka, mąkę sól i pieprz, wszystko dokładnie połączyć za pomocą łyżki na gładką masę.
  • placki 4. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju rozgrzać go, kłaść po 2 łyżki ciasta ziemniaczanego i smażyć na bardzo wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor, (trzeba smażyć na wolnym ogniu ponieważ dynia ma tendencję do przypalania, broń boże nie dolewać oleju w czasie smażenia ponieważ placki będą się rozwalać ).
  • placki 5. Placuszki wyszły bardzo smaczne u mnie jadamy z kwaśną śmietaną i cukrem ale polecam je jeść kto z czym lubi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować