Placki ziemniaczane z cuknią i szpinakiem

4.5 (173 ocen)

  • 20 min

Tradycyjne placki ziemniaczane wzbogacone o nowe dodatki

  • 20 min

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
    30 dag żółtej cukinii
    60 gram świeżego szpinaku
    0,5 cebuli
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól i pieprz
    ketchup
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z cuknią i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie ścieramy na wąskich oczkach. Żółtą cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy środek, a pozostałą część, łącznie ze skórką ścieramy na tarce o tej samej wielkości co ziemniaki. Utartą cukinię odciskamy i dodajemy do ziemniaków. Szpinak myjemy, a następnie siekamy w większe kawałki – dodajemy do pozostałych warzyw.
  • 2. Obraną cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy i przekładamy do miski, gdzie wbijamy jajko, dodajemy mąkę i składniki doprawiamy obficie pieprzem – całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy po obu stronach na rumiano cienkie placuszki. Gotowe placki ziemniaczano – cukiniowo – szpinakowe układamy na talerzu, posypujemy solą i podajemy z ketchupem.
  • 3. Oryginalny przepis na smaczne placki ziemniaczane z sezonowymi dodatkami – jeszcze lepsze niż tradycyjne!

Porady

Szpinak musi być świeży

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować