Placki ziemniaczane z cukiniową potrawką

  • wyświetlono: 251 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Lubicie placki ziemniaczane? Myślę, że tak, bo kto ich nie lubi...ja najbardziej takie cieniutkie i chrupiące. Dzisiaj polecam Wam pyszny przepis na placki podane z potrawką z cukinii, zapewniam, że takie połączenie jest pyszne, właśnie trwa sezon na cukinię, korzystajcie. Zróbcie takie danie na obiad. Zapraszam:)

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Placki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 mała cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki śmietany 12 %

Potrawka:
1 średnia cukinia
2 ząbki czosnku
2 duże cebule
1 duża marchewka
koncentrat pomidorowy według uznania
zioła prowansalskie do smaku
papryka słodka mielona do smaku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
koperek świeży według uznania
gorąca woda

Dodatkowo:
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Placki ziemniaczane z cukiniową potrawką

  • 1. Potrawka: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy. Czosnek i cebulę w drobną kostkę, cukinię w większą, a marchewkę w cieniutkie paski. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając do lekkiego zrumienienia ( uważajmy, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucamy marchewkę i cukinię, również przesmażamy cały czas mieszając. Całość podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odparowujemy, dodajemy koncentrat, posiekany koperek i przyprawy do smaku, chwilę dusimy cały czas mieszając.
  • 2. Placki: Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, starte odciskamy na gęstym sicie z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • 3. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • 4. Podanie: Na talerze nakładamy porcje placków i potrawki z cukinii, podajemy od razu gorące.

    Smacznego życzę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

plackiwarzywaCukiniaplacki ziemniaczanewarzywne daniebez mięsaobiaddaniebezmięsne daniesezonowe danieplacki ziemniaczane z cukiniąprzepis_miesiąca1000CUKINIOWE DANIEprzepisziemniaki

Komentarze

Podobne przepisy

Placki cukiniowo- ziemnaczane

Dodane przez: bozena68

Placki cukiniowo - ziemniaczane

Pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem...

Placki ziemniaczane z marchewką

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Placki ziemniaczane z marchewką

Moje ulubione placki ziemniaczane...

Placki ziemniaczane z gulaszem

Dodane przez: dagita

Placki ziemniaczane z gulaszem

Po raz pierwszy robiłam takie duże...

Placki cukiniowe z czarnuszką

Dodane przez: mariwanna

Placki cukiniowe z czarnuszką

Klasyczne placuszki cukiniowe,...

Placki ziemniaczano -ryżowe z potrawką

Dodane przez: JustKuchcik

Placki ziemniaczano-ryżowe z potrawką

Placki ziemniaczane w nowym wydaniu....

Placki ziemniaczane z cukinią

Dodane przez: anemon

Placki ziemniaczane z cukinią

Klasyczne placki ziemniaczane z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE