Placki ziemniaczane z cukinią, jabłkiem i czerwoną cebulą

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane w nowej odsłonie. Danie stworzyłam na "zamówienie" mojej Mamuśki. Jednak, jak to mam w zwyczaju, dorzuciłam nieco składników i takie urozmaicenie okazało się bardzo smaczne.

Składniki:

  • Masa:
    5 większych ziemniaków (łącznie 500g)
    2 nieduże cukinie (łącznie 400g)
    2 średnie jabłka (łącznie 200g)
    1 duża czerwona cebula (100g)
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    4 kopiaste łyżki mąki pszennej
    2 jajka
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Opcjonalnie dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z cukinią, jabłkiem i czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane z cukinią, jabłkiem i czerwoną cebulą 1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Podobnie postąpić z cukinią oraz pozbawionymi gniazd nasiennych i nie obranymi ze skórki jabłkami. Cebulę obrać i posiekać. Rozdrobnione składniki umieścić w misce. Dodać natkę pietruszki, wbić jajka i wsypać mąkę. Całość wymieszać, następnie doprawić do smaku.
  • Placki ziemniaczane z cukinią, jabłkiem i czerwoną cebulą 2. Na suchą, rozgrzaną patelnię (ewentualnie z niewielką ilością rozgrzanego oleju) nałożyć porcje przygotowanej masy, tworząc spłaszczone placki.
  • Placki ziemniaczane z cukinią, jabłkiem i czerwoną cebulą 3. Piec (opcja - smażyć) na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 24 dość duże placki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować