REKLAMA

Placki ziemniaczane z cukinią i boczkiem.

wyświetlono: 1051 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Wzbogacona wersja tradycyjnych placków i jak dla mnie o wiele smaczniejsza.

opublikowany: 27.07.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
    1 średnia cukinia
    20 dag wędzonego boczku
    1 cebula
    2 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
    Łyżka soku z cyryny
    Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
Ocena:

(średnia 4.5 z 200 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy na ręczniku papierowym i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na chwile.
    Z cukinii wykrywamy miąższ i ścieramy cukinie na tarce o grubych oczkach (nie obieramy), dodajemy pokrojony w kostkę boczek i cebulkę, przeciśnięty czosnek oraz resztę składników i odciśnięte ziemniaki, doprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżka porcje i formujemy placki, smażymy na złoty kolor z obydwu stron na wolnym ogniu, wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem. Smaczne nie tylko na ciepło.

Porady

Placki smażymy na małej ilości tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: zlotko Ania 2

Placki ziemniaczane z cukinią

przepyszne w smaku!

kategoria: Placki opublikowany: 12.07.2016 | wyświetlono: 757 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE