Placki ziemniaczane z cebulą ze słodko pikantnym sosem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Doskonałe połączenie smaków

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    Na placki:

    1 kg ziemniaków
    1 szklanka mąki pszennej
    2 jajka
    1 cebula
    olej rzepakowy do smażenia
    Na sos:
    3 kopiaste łyżki śmietany
    2 łyżki majonezu
    1,5 lyżeczki cukru
    2 ząbki czosnku
    2 cm kawałek świeżej ostrej papryczki czuszki

Placki ziemniaczane z cebulą ze słodko pikantnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • słodko ostry sos 1. Majonez i śmietanę włożyć do miseczki. Czosnek i papryczkę przecisnąć przez praskę i dodać do sosu. Wsypać cukier i wymieszać.
  • tarta cebula 2. Na tarce zetrzeć surowe ziemniaki i cebulę.
  • ciasto na placki ziemniaczane 3. Dodać jajka i dobrze wymieszać, na koniec dosypać mąki i połączyć.
  • smażone placki 4. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na złoty kolor, nakładając 2-3 łyżki masy ziemniaczanej.
  • placki ziemniaczane 5. Gotowe placki kłaść na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy