Placki ziemniaczane z cebulą i pietruszką zieloną

5 (147 ocen)

Alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
    ok 2 łyżki mąki pszennej
    1 cebula
    kilka gałązek pietruszki zielonej
    1 jajko
    sól, pieprz do smaku
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z cebulą i pietruszką zieloną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie placków ziemniaczanych 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę, a pietruszkę drobno posiekać, dodać do startych ziemniaków. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko, mąkę i przyprawy dodać do ziemniaków, białko ubić na sztywną pianę i dodać na koniec, delikatnie mieszając. Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Porady

Placki można podawać polane ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować