Placki ziemniaczane z cebulą i boczkiem

1 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane z cebulą i boczkiem to świetna propozycja na szybki i smaczny obiad. Placki ziemniaczane wychodzą chrupiące, a boczek i cebula dodają im fajnego smaczku.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
    2 jajka,
    2-3 łyżki mąki,
    1 średnia cebula,
    150 g boczku wędzonego,
    sól i pieprz do smaku,
    1 łyżeczka majeranku,
    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z cebulą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną odciskamy z nadmiaru wody. Najlepiej użyć do tego bawełnianej ściereczki. Masa powinna być mokra, ale nie na tyle aby stała w niej woda.

    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do masy ziemniaczanej.

    Boczek kroimy w drobną kostkę.
    Do masy ziemniaczanej dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek.

    Dodajemy również dwa jajkę, mąkę, i przyprawy. Jeżeli nie przepadamy ze majerankiem możemy go pominąć.

    Masę dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

    Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy.

    na rozgrzant olej wlewamy masę ziemniaczaną. Jedna łyżka – jeden placuszek. Chyba ze lubimy większe i grubsze, wtedy wlewamy więcej masy.

    Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.

    Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Porady

Tak przygotowane placuszki możemy podawać z ulubionymi sosami np: jogurtowym, czosnkowym, pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować