Placki ziemniaczane z sosem poro-maślanym to idealne połączenie smakowe.Musisz tego spróbować.Placki są wyśmienite.
40 min
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 jajo
mąka
sól
pieprz
olej do smażenia
sos porowy:
2 duże pory
masło
śmietanka do zup i sosów
sól i pieprz
Placki ziemniaczane w sosie porowo-maślanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i cebulę przepuszczamy przez maszynkę lub ucieramy ręcznie na tarce o grubych lub cienkich oczkach.Do masy dodajemy jaja,sól,pieprz,czosnek przeciśnięty przez praskę, i mąkę. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placki na złocisty kolor
2.W rondelku rozpuszczamy 50 g masła,dodajemy pokrojonego na drobno pora,dusimy przez ok 10 minut,na koniec dodajemy śmietankę i przyprawy ,gdy wystygnie blendujemy na jednolita masę.
3.Placki rozkładamy na talerzu i polewamy powstałym sosem.
Komentarze