Placki ziemniaczane serowo-czosnkowe

5 (183 ocen)

Chrupiące placuszki smaczne na ciepło i zimno. Same z ketchupem lub śmietaną :)

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
    100 g sera żółtego w kawałku
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 łyżeczki:
    soli , pieprzu
    szczypta chili
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane serowo-czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa ziemniaczana 1. Ziemniaki obieramy , myjemy ścieramy na tarce o grubych oczkach , czosnek obieramy przeciskamy przez praskę , ser ścieramy także na tarce o grubych oczkach. Odlewamy z masy nadmiar wody.
    Dodajemy jajko , mąkę oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie rękoma ( Jeśli trzeba ponowie odlewamy nadmiar wody)
  • smażenie placuszków 2. Na patelni rozgrzewamy olej . W dłoniach formujemy zgrabne placuszki ( bierzemy trochę ciasta , rozpłaszczamy dłońmi) Smażymy na rumiano z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować