Placki ziemniaczane puszyste

4.33 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane każdy już robił i przepisów jest bez liku, wszystkie po swojemu smaczne, ja też różnie kombinowałam.
Naszła mnie chętka na takie zwykłe jak dawniej robiłam i takie najbardziej smakują.
Dzięki dodatkowi proszku do pieczenia placki są zawsze mięciutkie w środku i mega puszyste a na zewnątrz chrupiące i właśnie takie lubimy :)
Polecam spróbować

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków najlepiej odmiany Denar lub Melody
    czubata łyżka mąki pszennej wymieszana z 1 płaską łyżeczką proszku do pieczenia
    2 mniejsze cebule posiekane drobno
    1 jajko
    sól, pieprz mielony do smaku
    kwaśna śmietana dla chętnego do polania
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placki ziemniaczane puszyste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, dodać mąką, jajko, przyprawy i cebulę, wymieszać.
    Smażyć na gorącym oleju z obu stron, gotowe przekładać na ręczniki papierowe.

Porady

Można je konsumować na wiele sposobów, u mnie uwielbiają ze śmietaną i cukrem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować