Placki ziemniaczane po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć. Czosnek i cebulę obrać. Ziemniaki potrzeć na tarce o średnich oczkach a cebulę i czosnek na tarce o małych oczkach (żeby było szybciej użyłam robota kuchennego).
2.Do potartych ziemniaków dodać jajka i mąkę, dobrze wymieszać.
3.Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, jeszcze raz wymieszać.
4.Na patelni rozgrzać olej, smażyć małymi porcjami, formując placuszki na złoty kolor.
5.Placki polać kwaśną śmietaną.
6.Do śmietany można dodać potartą rzodkiewkę i ogórek zielony dodając jeden przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiając solą i pieprzem.
Smacznego!
Porady
Tak przygotowane placki również świetnie smakują polane ulubionym gulaszem i lekką surówką lub posypane tartym żółtym serem, zapieczone i polane keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego!
Komentarze