Placki ziemniaczane po wiejsku

4.5 (154 ocen)

Pyszne placuszki polane kwaśną wiejską śmietanką.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    3 małe jajka
    3 łyżki mąki
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    kwaśna wiejska śmietana
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potarcie ziemniaków, cebuli i czosnku 1. Ziemniaki obrać, umyć. Czosnek i cebulę obrać. Ziemniaki potrzeć na tarce o średnich oczkach a cebulę i czosnek na tarce o małych oczkach (żeby było szybciej użyłam robota kuchennego).
  • Dodanie jajek, mąki, soli i pieprzu 2. Do potartych ziemniaków dodać jajka i mąkę, dobrze wymieszać.
  • Gotowe "ciasto" na placki 3. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, jeszcze raz wymieszać.
  • Smażenie placków 4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć małymi porcjami, formując placuszki na złoty kolor.
  • Usmażone placki ziemniaczane 5. Placki polać kwaśną śmietaną.
  • Smacznego! 6. Do śmietany można dodać potartą rzodkiewkę i ogórek zielony dodając jeden przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiając solą i pieprzem.

    Smacznego!

Porady

Tak przygotowane placki również świetnie smakują polane ulubionym gulaszem i lekką surówką lub posypane tartym żółtym serem, zapieczone i polane keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwaśna śmietana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować