Składniki:
Ziemniaki ½ kg
Mąka 15 dag
Sól i pieprz do smaku
Składniki na nadzienie:
Wątróbka drobiowa 60 dag
Cebula biała 2 szt.
Sól i pieprz do smaku
Papryka wędzona mielona do smaku
Olej 3 łyżki
Natka pietruszki 3 łyżki
Tłuszcz do smażenia
Placki ziemniaczane nadziewane wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i zmielić. Wsypać mąkę, doprawić solą, zgnieść twarde ciasto, wałkować na stolnicy cienkie placuszki i smażyć z obu stron na oleju na złoto. Oczyszczoną wątróbkę pokroić razem z cebulą, wymieszać z natką pietruszki i przełożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, obsmażyć, wrzucić przyprawy i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Przygotowane placki przełożyć przygotowaną wątróbką i podawać na ciepło.
Komentarze