Placki ziemniaczane nadziewane wątróbką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Nasze Babcie robiły je bardzo często.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Ziemniaki ½ kg
    Mąka 15 dag
    Sól i pieprz do smaku
    Składniki na nadzienie:
    Wątróbka drobiowa 60 dag
    Cebula biała 2 szt.
    Sól i pieprz do smaku
    Papryka wędzona mielona do smaku
    Olej 3 łyżki
    Natka pietruszki 3 łyżki
    Tłuszcz do smażenia

Placki ziemniaczane nadziewane wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i zmielić. Wsypać mąkę, doprawić solą, zgnieść twarde ciasto, wałkować na stolnicy cienkie placuszki i smażyć z obu stron na oleju na złoto. Oczyszczoną wątróbkę pokroić razem z cebulą, wymieszać z natką pietruszki i przełożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, obsmażyć, wrzucić przyprawy i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Przygotowane placki przełożyć przygotowaną wątróbką i podawać na ciepło.

Komentarze

Podobne przepisy