Placki ziemniaczane na ostro!

4.5 (170 ocen)

  • 20 min

Placki ziemniaczane, to danie które lubimy wszyscy w domu. Stąd kolejna propozycja placków ziemniaczanych, tym razem na ostro.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 2-3 porcje:
    ziemniaki - 6 sztuk
    cebula - 1 sztuka
    jajko - 1 sztuka
    sól, pieprz - do smaku (po około 1 płaskiej łyżeczce)
    olej do smażenia - 2 łyżki
    mąka - 2 łyżki
    ser żółty starty - 3/4 szklanki
    pomidor - 1 lub 2 sztuki ( w zależności od wielkości)
    szczypiorek - pęczek
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane na ostro! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy i myjemy ziemniaki, trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dajemy na sito i odcedzamy. Płyn z ziemniaków pozostawiamy, potrzebna nam będzie skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.
  • 2. Obieramy cebule - trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy odcedzone ziemniaki z płynu i dodajemy uzyskaną skrobię z "wody", która nam się zebrała na dnie naczynia. Dodajemy jajko, 2 łyżki mąki i żółty stary ser.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron.
  • 4. Na placki układamy pokrojone w plastry pomidory (możemy je także doprawić solą i pieprzem)i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować