Placki ziemniaczane, to danie które lubimy wszyscy w domu. Stąd kolejna propozycja placków ziemniaczanych, tym razem na ostro.
20 min
Składniki:
Składniki na 2-3 porcje:
ziemniaki - 6 sztuk
cebula - 1 sztuka
jajko - 1 sztuka
sól, pieprz - do smaku (po około 1 płaskiej łyżeczce)
olej do smażenia - 2 łyżki
mąka - 2 łyżki
ser żółty starty - 3/4 szklanki
pomidor - 1 lub 2 sztuki ( w zależności od wielkości)
szczypiorek - pęczek
Placki ziemniaczane na ostro! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obieramy i myjemy ziemniaki, trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dajemy na sito i odcedzamy. Płyn z ziemniaków pozostawiamy, potrzebna nam będzie skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.
2.Obieramy cebule - trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy odcedzone ziemniaki z płynu i dodajemy uzyskaną skrobię z "wody", która nam się zebrała na dnie naczynia. Dodajemy jajko, 2 łyżki mąki i żółty stary ser.
3.Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron.
4.Na placki układamy pokrojone w plastry pomidory (możemy je także doprawić solą i pieprzem)i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze