Placki po wegiersku z miesem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

sycacy lobiad!polecam

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1. Sos z mięsem i pieczarkami :
    około 800 g łopatki
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    3-4 sztuki pieczarek
    2 listki laurowe
    2 ziela angielskie
    olej do smażenia
    2 łyżki mąki pszennej
    sól
    pieperz
    suszona natka
    maggi do smaku
    papryka ostra do smaku

    2. Placki ziemniaczane:
    1 kg ziemniaków
    2 jajka
    3 łyżki mąki
    2 srednie cebule
    sól,
    pieprz swiezo zmielony
    olej do smażenia
    oraz świeza natka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Placki Placki ziemniaczane

Placki po wegiersku z miesem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso opłukać, pokroić w średniej wielkości kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Następnie podsmażyc je na oleju.
    Mięso umieścić w większym garnku , zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 40-45 minut.
    Nastepnie dodać podsmażone pieczarki pokrojone w plasterki i zeszklone na rumiano cebule.
    Całość dusić jeszcze przez koło 15 – 20 minut, w razie potrzeby doprawić. Na koniec sos zaprawić mąką, wymieszaną z odrobiną sosu i chwilę całość podgotować.
    2. Placki:.
    Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Podobnie zetrzeć cebule i czosnek i dodać do masy ziemniaczanej.
    Następnie dodać jajka, mąkę , przyprawić do smaku i wymieszać.
    Placki wykładać na rozgrzany olej ,smażyć na rumiano. Po usmażeniu układać na talerzu i polac obficie sosem mięsnym z pieczarkami , udekorowac świeża natką .Podawać z ulubionymi surówkami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować