1. Sos z mięsem i pieczarkami :
około 800 g łopatki
2 cebule
1 ząbek czosnku
3-4 sztuki pieczarek
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
olej do smażenia
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieperz
suszona natka
maggi do smaku
papryka ostra do smaku
2. Placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki
2 srednie cebule
sól,
pieprz swiezo zmielony
olej do smażenia
oraz świeza natka
Placki po wegiersku z miesem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso opłukać, pokroić w średniej wielkości kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Następnie podsmażyc je na oleju.
Mięso umieścić w większym garnku , zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 40-45 minut.
Nastepnie dodać podsmażone pieczarki pokrojone w plasterki i zeszklone na rumiano cebule.
Całość dusić jeszcze przez koło 15 – 20 minut, w razie potrzeby doprawić. Na koniec sos zaprawić mąką, wymieszaną z odrobiną sosu i chwilę całość podgotować.
2. Placki:.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Podobnie zetrzeć cebule i czosnek i dodać do masy ziemniaczanej.
Następnie dodać jajka, mąkę , przyprawić do smaku i wymieszać.
Placki wykładać na rozgrzany olej ,smażyć na rumiano. Po usmażeniu układać na talerzu i polac obficie sosem mięsnym z pieczarkami , udekorowac świeża natką .Podawać z ulubionymi surówkami.
Smacznego!
Komentarze