REKLAMA

Placki ziemniaczane (chrupiące) z wędzonym boczkiem i szczypiorem

wyświetlono: 331 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Chrupiące placki z młodych ziemniaków do których dodałam zmielony, gotowany boczek wędzony, natkę pietruszki, koper i drobno pokrojony pęczek szczypioru.

opublikowany: 02.07.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • młode ziemniaki 10 szt.
    boczek wędzony, ugotowany i zmielony 30 dag
    natka pietruszki
    koper
    szczypior pęczek
    jajka kurze 2 szt.
    mąka pszenna 2 łyżki
    sól 1 łyżeczka (do smaku)
    pieprz ziołowy 1 łyżeczka
    majeranek 1 łyżeczka
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane, wymyte młode ziemniaki trzemy na dużych oczkach połowę a drugą połowę przez drobne oczka. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, pieprz ziołowy, mieszamy. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy. Wbijamy jajka i dodajemy zmielony boczek wędzony (gotowany), mieszamy. Na koniec dodajemy wymyty, drobno pokrojony szczypior, majeranek, wszystkie składniki mieszamy i przykrywamy ciasto, odstawiamy na godzinę do lodówki żeby sobie odpoczęło. Po tym czasie smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor z obu stron, na chrupiące. Usmażone placki osączamy z oleju na papierowych ręczniczkach.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Joatar Joatar

Chrupiące placki ziemniaczane

Uwielbiam placki ziemniaczane z dodatkiem kwaśnej śmietany.

kategoria: Desery Placki placki ziemniaczane opublikowany: 05.09.2012 | wyświetlono: 6236 Książki kucharskie: 14 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE