Placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane są jedną z najprostszych potraw z ziemniaków, którą znają chyba wszyscy. Ja przedstawiam klasyczną wersję dającą mnóstwo możliwości do ich podania. Można je spożywać na słodko ze śmietaną lub wytrawnie - np. z serem, łososiem czy gulaszem.

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 15 sztuk)
    4-5 ziemniaków (średnich)
    1 jajko
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżka mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków) (*)
    1 łyżka majeranku
    3/4 łyżeczki papryki słodkiej (opcjonalnie)
    sól, pieprz
    Ponadto:
    olej do smażenia

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki należy zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
    Dodać jajko, łyżkę mąki pszennej oraz posiekaną cebulę z czosnkiem.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
    Smażyć z obu stron na rumiano.
    Gotowe placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

Porady

Do placków najlepiej nadaje się typ C. Ziemniaki do niego należące są mączyste, zawierają więcej skrobi, łatwo rozpadają się oraz posiadają jasny i sypki miąższ. Ich odmiany to przykładowo: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy