Placki ziemniaczane

4.67 (3 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane to moje ukochane smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię są te złociste i chrupiące na zewnątrz oraz delikatne w środku. To idealne rozwiązanie na szybki i prosty w przygotowaniu obiad.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 800 g ziemniaków (najlepiej mączystych)
    - 1 cebula
    - 2 małe jajka
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżka śmietany lub jogurtu greckiego*
    - 1 płaska łyżeczka soli
    - 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
    - olej rzepakowy (do smażenia)

    * zapobiegnie ciemnieniu masy
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki oraz cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Startą masę przekładamy na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Masę przekładamy do miski, a z naczynia odlewamy delikatnie wodę z ziemniaków. Pozostałą na dnie skrobię ziemniaczaną dodajemy do odciśniętych ziemniaków i cebuli.
  • 2. Następnie dodajemy jajka, mąkę oraz łyżkę śmietany. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować