Placki ziemniaczane to moje ukochane smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię są te złociste i chrupiące na zewnątrz oraz delikatne w środku. To idealne rozwiązanie na szybki i prosty w przygotowaniu obiad.
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- 800 g ziemniaków (najlepiej mączystych)
- 1 cebula
- 2 małe jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany lub jogurtu greckiego*
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
- olej rzepakowy (do smażenia)
Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki oraz cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Startą masę przekładamy na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Masę przekładamy do miski, a z naczynia odlewamy delikatnie wodę z ziemniaków. Pozostałą na dnie skrobię ziemniaczaną dodajemy do odciśniętych ziemniaków i cebuli.
2.Następnie dodajemy jajka, mąkę oraz łyżkę śmietany. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym.
Komentarze