Placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszne placki z tradycyjnego przepisu mojej babci. Zazwyczaj jadamy je na kolację, ale tym razem miałam smaczki i zrobiłam na obiad :-) Ja, mój mąż i tata jadamy je posmarowane kwaśną śmietaną 12%, zaś moja mama lubi posypane cukrem.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 średnia cebula
    1 jajko
    szczypta soli
    szczypta cukru
    szczypta proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
    4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
    olej do smażenia
    1 kwaśna śmietana 12% do podania z plackami

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zmielić lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać szczyptę soli, cukru i proszku do pieczenia, dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i stopniowo mąkę ziemniaczaną. Mąki ziemniaczanej powinno się dodać tyle by gotowe ciasto na placki nie było za lejne. Tak przygotowaną masę nakładać na rozgrzany na patelni olej i smażyć z obu stron do zarumienienia (ja nakładam ciasto i lekko je rozsmarowuję, bo lubię cieńsze placki, ale można zrobić również grubsze).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy