Pyszne placki z tradycyjnego przepisu mojej babci. Zazwyczaj jadamy je na kolację, ale tym razem miałam smaczki i zrobiłam na obiad :-) Ja, mój mąż i tata jadamy je posmarowane kwaśną śmietaną 12%, zaś moja mama lubi posypane cukrem.
35 min
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
1 jajko
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
1 kwaśna śmietana 12% do podania z plackami
Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zmielić lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać szczyptę soli, cukru i proszku do pieczenia, dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i stopniowo mąkę ziemniaczaną. Mąki ziemniaczanej powinno się dodać tyle by gotowe ciasto na placki nie było za lejne. Tak przygotowaną masę nakładać na rozgrzany na patelni olej i smażyć z obu stron do zarumienienia (ja nakładam ciasto i lekko je rozsmarowuję, bo lubię cieńsze placki, ale można zrobić również grubsze).
Komentarze