Placki ziemniaczane. Niezawodny przepis na najlepsze placki ziemniaczane, chrupiące i nienasiąknięte tłuszczem. Polecam!
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz - można dodać koperek lub inne ulubione zioła
Jajko
2 łyżki z brzuszkiem mąki pszennej - ilosc zależy od rodzaju ziemniaków
Olej do smażenia
Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki oraz cebulę obieramy i scieramy na tarce o drobnych oczkach. Ja często korzystam z pomocy blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki odkładamy na talerzyk wyłożony recznikiem papierowym aby odciekły z tłuszczu.
Komentarze