Placki ziemniaczane

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane. Niezawodny przepis na najlepsze placki ziemniaczane, chrupiące i nienasiąknięte tłuszczem. Polecam!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
     1 cebula
    1 ząbek czosnku
     Sól, pieprz - można dodać koperek lub inne ulubione zioła 
    Jajko
    2 łyżki z brzuszkiem mąki pszennej - ilosc zależy od rodzaju ziemniaków 
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane 1. Ziemniaki oraz cebulę obieramy i scieramy na tarce o drobnych oczkach. Ja często korzystam z pomocy blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.  Po usmażeniu placki odkładamy na talerzyk wyłożony recznikiem papierowym aby odciekły z tłuszczu.
  • Placki ziemniaczane 2. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować