Placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Któż ich nie zna? Placki ziemniaczane znane są w każdym polskim domu, a u każdego smakują inaczej. U mnie w domu jadano je wyłącznie z cukrem i śmietaną, dlatego przez długi czas ich nie lubiłam. Do momentu, kiedy nie postanowiłam spróbować ich z sosem ziemniaczanym i to było to!

  • 30 min

Składniki:

  • około 1 kg ziemniaków
    cebula
    2 jajka
    2-3 łyżki mąki
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki - jeśli macie możliwość skorzystajcie z robota kuchennego, który wykona to w tempie ekspresowym.
    Jeśli ziemniaki mają dużo wody to należy ją odcedzić.
    Dodać jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem.
    Wymieszać.
    Na patelni rozgrzać olej.
    Kłaść ciasto dużą łyżką na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złocisty kolor.
    Przed podaniem odsączyć z tłuszczu na papierze kuchennym.
    Podawać z cukrem albo sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy